CLIMIT-programmet gir støtte på flere måter:
CLIMIT-FOU: Fast utlysing hvert år. Utlysningen publiseres i mai med søknadsfrister i september og oktober. Tildeling i desember hvert år. Søknader vurderes av ekspertpanel samt CLIMIT-sekretariat
CLIMIT-Demo: Åpen utlysing - søknadsfrister ca. to måneder før hvert programstyremøte. Søknader vurderes av fagspesialister i CLIMIT- sekretariat
Idéstudieordning: Løpende vurdering og tildeling under fullmakt
CLIMIT-Demo: Yter støtte (inntil 100 000 NOK) til faglige møter og workshops - løpende vurdering og tildeling
CLIMIT-FoU: Tilbyr også mindre utlysninger om arrangementsstøtte, forskerutveksling og medvirkningsprosjekter (deltagelse i strategisk viktige internasjonale fora
Mer om støtte fra CLIMIT-programmet
Bedrifter, forskningsinstitusjoner, universitet og høyskoler kan søke CLIMIT-programmet om støtte til prosjekter for utvikling av CO2-håndteringsteknologi. Søknadene må ligge innenfor de tema som er gitt i CLIMITs strategi og CLIMITs programplan.
Det kan søkes om flere ulike typer prosjekter:
- Forskerprosjekter (FP) er grunnforskning som gir ny kunnskap som kan brukes videre i utvikling av produkter og tjenester. Forskerprosjekter inneholder ofte doktorgradsutdanning.
- Kompetanseprosjekter for næringslivet (KPN) som bidrar til næringsrettet forskning, forskerutdanning og langsiktig kompetanseoppbygging i norske forskningsmiljøer. Slike prosjekter er begrunnet ut fra identifiserte behov for ny kunnskap hos norske bedrifter.
- Innovasjonsprosjekter i næringslivet (IPN) og Utviklingsprosjekter retter seg mot næringslivsaktører og omfatter prosjekter som genererer kunnskap og ferdigheter for utvikling av nye eller forbedrede produkter eller tjenester.
- Pilot- og demonstrasjonsprosjekter som er siste trinn før kommersialisering av nye produkter og tjenester og kan omfatte bygging av anlegg for testing av ny teknologi.
- Annen støtte kan omfatte forprosjekter, støtte til internasjonalt samarbeid, eller deltagelse i strategisk viktige internasjonale fora.
CLIMIT-programmet er et samarbeid mellom Gassnova SF og Norges Forskningsråd. Forskningsrådet er ansvarlig for FoU-søknader (herunder FP, KPN og IPN), mens Gassnova er ansvarlig for utviklings-, pilot- og demonstrasjonsprosjekter.
Forskningsrådets ansvarsområdet omtales ofte som CLIMIT-FoU, mens Gassnovas del omtales som CLIMIT-Demo.
Søknader til CLIMIT-FoU kan kun sendes inn via Forskningsrådets hjemmeside i forbindelse med utlysninger med faste søknadsfrister. En liste over aktive utlysninger og linker til søknadsskjema finner du her.
CLIMIT-Demo har løpende utlysning og søknader sendes
til Gassnova som beskrevet på siden Søknad til CLIMIT-Demo.
Søknader til CLIMIT-FoU behandles etter Forskningsrådets standard rutiner. Dette innebærer at internasjonale fageksperter i de fleste tilfeller vurderer den vitenskapelige kvaliteten av søknadene.
Søknader til CLIMIT-Demo behandles av egne fageksperter i sekretariatet (CLIMIT-Demo delen) etter regelverk som gjelder for denne støtteordningen, der hensikten er å ivareta søkers ønsker om konfidensialitet rundt en teknologi.
Sekretariatet i CLIMIT bistår søkere i alle trinn i søknadsprosessen.
Det er programstyret i CLIMIT som tar endelig beslutning om tildeling av støtte til søknader basert på innstilling fra sekretariatet. Programstyret er utnevnt av Olje- og energidepartementet og møtes fem ganger i året.