Fremtidens eksperter på CO2-håndtering samlet på Svalbard

   
31.08.2010
På Spitsbergen hotell har det vært foredrag, diskusjoner og gruppearbeid om CO2-håndtering til langt på en uke til ende. Slik går det når nærmere 60 doktorgradsstudenter fra hele verden møtes til sommerskole.
 

​– Man kan jo spørre seg om det internasjonale energibyråets sommerskole ble lagt til Svalbard bare fordi øygruppen er et eksotisk sted, men slik er det ikke, forsikrer spesialrådgiver Aage Stangeland som var CLIMITs representant i et ekspertpanel som skulle forelese om CO2-håndtering på IEA GHG sin årlige sommerskole.

Svalbard står sentralt i forskning og utvikling av CO2-håndtering. Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) kjører et svært interessant feltprosjekt på CO2-lagring. Mens andre snakker og snakker om CO2-lagrin, har UNIS faktisk gjort noe med saken. Senteret har boret dypt ned i fjellet og er snart klare til å lagre CO2 under bakken.

– Dersom UNIS lykkes med CO2-lagringen – noe det er all grunn til å tro – vil dette prosjektet bidra med verdifull kunnskap som kan bane vei for storstilt CO2-lagring verden over, sier Stangeland.

Topp kandidater

Det var derfor helt naturlig at unge talenter fra hele verden ble invitert til Longyearbyen for å lære mer om CO2-håndtering. Sommerskolen ble arrangert av IEA GHG i samarbeid med Gassteknisk Senter NTNU-SINTEF, UNIS og de norske forskningssentrene for miljøvennlig energi, BIGCCS og SUCCESS. Over 200 studenter søkte om å delta på sommerskolen, og de 56 beste kandidatene ble invitert til en intensiv uke med opplæring sammen med noen av verdens fremste eksperter på CO2-håndtering. Deltagerne kom fra hele 27 land.

– Studentene viste et vanvittig engasjement. Ikke bare har vi forelesere blitt utfordret langt mer enn vi kunne svare på, men studentene har også arbeidet til både klokken to og tre hver natt med gruppearbeid. For undertegnede har det vært et privilegium å jobbe sammen med svært talentfulle og engasjerte unge mennesker fra verden over som sannsynligvis blir fremtidens ledere innen CO2-håndtering, sier han.

Vel anvendte penger

Det ble litt tid til å oppleve Svalbard også. En dag var satt av til båttur for å besøke den tidligere russiske bosetningen i Pyramiden, og alle fikk oppleve en av de fantastiske isbreene på nært hold. Dette var en svært spesiell opplevelse for alle, men spesielt for de av studentene som kom fra tropiske strøk.

– Men det var det faglige som sto i høysetet, og høyst sannsynlig har vi nå 56 unge og talentfulle mennesker som kan hjelpe oss i å videreutvikle CO2-håndtering. Dette er noen av fremtidens ledere som nå er enda mer motivert og skolert for å jobbe med CO2-håndtering. Sånn sett har vi i CLIMIT, som var en av hovedsponsorene for sommerskolen, fått god valuta for pengene, sier Stangeland.​

 

​​​ 

 


CLIMIT © 2019