Europas største konferanse på CO2-håndtering

  Aage Stangeland
15.06.2011
I Trondheim arrangeres denne uken konferansen TCCS6 – Europas største konferanse om CO2-håndtering. Over 420 deltagere vitner om stor interesse for siste nytt innen forskning og utvikling på fangst, transport og lagring av CO2.
 

​Konferansen arrangeres annethvert år, og årets konferanse 15. og 16. juni er den sjette i rekken. I år utgjør utenlandske forskere over halvparten av de 420 deltagerne.

Viktig arena for kunnskapsutveksling

SINTEFs klimadirektør Nils Røkke åpnet konferansen der tema er et vitenskapelig fokus på CO2-håndtering. Forskere fra Norge og andre land vil gjennom 128 foredrag presentere hva som er state-of-the-art innen forskning og utvikling.

Konferansen er en utmerket arena for forskere og aktører fra industrien til å presentere sine resultater og dermed bidra til en betydelig, og viktig, kunnskapsutveksling.

CO2-håndtering – en løsning på klimautfordringen

Under konferansens åpningssesjon presenterte Eystein Jansen fra Bjerknes Centre for Climate Research siste nytt fra klimaforskningen. Jansen dokumenterte at klimaendringene definitivt er reelle og vil kunne få dramatiske konsekvenser.

Klimautfordringen kan imidlertid løses, og en av løsningene er CO2-håndtering. Scenarier fra Det Internasjonale energibyrået (IEA) viser at fangst og lagring av CO2 kan bidra med nærmere 20 prosent av utslippsreduksjonene som er nødvendige i 2020.

- Get on with it!

I Norge satses det stort på få til CO2-håndtering. Statssekretær Eli Blakstad i olje- og energidepartementet presenterte Norges svært omfattende aktiviteter på feltet, inkludert storsatsingen på teknologisenteret på Mongstad (TCM). Kjell Bendiksen, programstyreleder for CLIMIT presenterte CLIMIT-programmet som, med et årlig budsjett på rundt 180 millioner kroner, har en betydelig portefølje innen forskning, utvikling og demonstrasjon.

Forskerne vil i løpet av to dager i Trondheim fortelle oss hvordan vi skal få til fangst og lagring av CO2, og innledningsforedragene tyder på at det er stor aktivitet. Utfordringen blir nå å sørge for at forskningsresultatene kan bidra til at det bygges storskala-anlegg verden over.

Klimadirektør Nils Røkke ser positivt på utfordringen, og har et råd til oss alle:

- Get on with it!

Les mer om konferansen på: http://www.sintef.no/tccs-6

 

​​​

 

 


CLIMIT © 2019